top of page
Verslag Dik Workshop Longbow 2014
ODYSS klaar.gif
dik 9.jpg
Dik 7.jpg
Dik 6.jpg
dik 5.jpg
dik 1.jpg
dik 2.jpg
dik 3.jpg
Dik 4.jpg

Een dagje boogbouwen.


Zaterdagmorgen 7 juni 2014 was het dan eindelijk zover. Een lang gekoesterde wens ging in vervulling. Op naar Zeist voor een workshop longbow maken bij Erwin Blom ( van Blom traditionele handbogen).


Daar aangekomen, werd ik hartelijk ontvangen met een kop koffie en koek, en na een korte kennismaking gingen we naar de werkplaats achterin de tuin, waar een mooi stuk Hickory hout klaar lag om tot boog te worden omgevormd. Na een korte inleiding en wat theorie gingen we aan de slag. 


Eerst een lijn getekend over het midden van de plank in de lengte. Vervolgens het handvat gedeelte afgetekend (11cm) en vandaar uit schuin lijnen uitgetekend naar de uiteinden. Bij het handvat was de breedte ongeveer 33 mm en bij de uiteinden moest het uiteindelijk ongeveer 14 mm worden.


Na het aftekenen op de rug begon het zware werk. Hout weghalen met de spookschaaf, rasp en verfkrabber. Ongelofelijk hoeveel zaagsel en houtkrullen dat oplevert. Nadat de zijkanten globaal goed waren, werd de dikte afgetekend en daarna weer verder met de spookschaaf etc. 

​

Gelukkig was het lekker warm en kostte het dus de nodige zweetdruppels. Tussendoor werd ik echter van voldoende drank voorzien. Ter versterking kreeg ik ook nog een boterham met braadworst. 

Na een paar uur ploeteren werden er voorlopige nokken aangebracht en na het aanbrengen van een slappe (langer dan de boog) pees begonnen we met het tilleren van de boog. Dat is de boog langzaam steeds een stukje verder buigen en laten wennen aan de buiging. 

Soms 10 minuten vastzetten en vaak ook vele malen snel heen en weer halen. Dit gaat echt inch voor inch. Een tijdrovend werkje. Kost echt vele uren. Tegelijkertijd steeds de kromming aan beide zijden in de gaten houden en daar waar het hout stijver is steeds voorzichtig wat hout weghalen. 

Ook het trekgewicht moet in de gaten gehouden worden. Na een relatief nog kleine buiging hebben we de boog een halfuurtje laten wennen en in de tussentijd een Vlaamse pees gemaakt. Ook nog best een lastig klusje wanneer je dat alleen moet doen.

​

Op een gegeven moment een strakke pees op de boog gezet en verder gegaan met het tillerproces. Tussendoor nog warm eten opgediend gekregen, klaargemaakt door zijn bejaarde vader. (Het huis bleek van zijn ouders. Erwin heeft zelf geen ruimte voor een werkplaats in zijn tuin)

Uiteindelijk na veel kijken, meten, raspen en krabben de boog op mijn treklengte gekregen. Definitieve peesnokken aangebracht, geschuurd, hier en daar verder afgerond aan de buikzijde van de boog, scherpe randen van de rug, leer aangebracht ter hoogte van het handvat etc. 

En dan het grote moment; ermee schieten. Eerst op halve trekkracht en dan één keer op volle treklengte. Geweldig, wanneer je ziet dat het lukt. Bij de laatste controle bleek de boog op mijn treklengte exact 45 lbs te zijn. Perfect.
Al met al was het een geweldig leuke, leerzame, maar ook lange dag (echt van 9:00 tot 21:00 bezig geweest) bij Erwin. Een aanrader voor wie ook een boog wil leren bouwen. 

Ik heb het in ieder geval als zeer positief en leerzaam ervaren en heb er ook nog een prachtige longbow aan over gehouden. Het is die 150 euro meer dan waard, zeker wanneer je bedenkt wat een goede longbow in de handel kost.

​

Dik

Clubgebouw Zeehavenlaan 1a te Dordrecht.

Open dinsdag en donderdagavond van 19.00 uur tot 22.00 uur.

Webmaster Rinus Klijn CONTACT

ODYSS klaar.gif

Agenda

agenda 5.jpg
bottom of page