top of page

De basistechnieken

ODYSS klaar.gif

De Stand 
De voeten op schouderbreedte uit elkaar; het midden van het lichaam boven de schietlijn. Het lichaamsgewicht wordt verdeeld over beide voeten. Het hoofd wordt naar het doel gekeerd. De knieën zijn ont­span­nen. Een denkbeeldige lijn, loodrecht op de schietlijn, gaat langs je voeten recht naar het doel. Deze houding moet tijdens het verloop van het schieten behouden blijven; zij is de basis voor een goede schiettechniek.

Het Plaatsen Van De Pijl 
Het is van belang dat het plaatsen van de pijl altijd op dezelfde manier gebeurt. Zorg ervoor dat dit zo eenvoudig mogelijk blijft. Houd de boog verticaal en pak de pijl vast aan het einde van de schacht, vlak voor de veer en plaats hem op de pijlsteun en het nokpunt. De indexveer wijst van de boog af. Let er op dat tijdens het opspannen de pijl niet van de steun trilt en zodoende op de eventuele button komt te liggen. Dit heeft al menig schutter de nodige punten gekost. 

Het Aantrekken 
Voor het aantrekken plaatsen we de wijsvinger (van de trekhand) boven de pijl en de middel-en ringvinger onder de pijl. De pees ligt dan in de eerste kootjes van deze vingers. Maak nu een korte trekkende beweging om de juiste positie te verkrijgen. 

Het Trekken 
Houdt de boogarm gestrekt en probeer te trainen om de elleboog iets weg te draaien. Probeer nu al richtend op te spannen zonder het doel uit het oog te verliezen. 

Het Ankeren 
Het ankeren moet steeds op dezelfde plaats aan het gelaat gebeuren. Men kan hiervoor verschillende delen aan het gelaat als referentiepunten gebruiken. Door een vast contact met deze punten ontstaat een tweede vizierpunt (de keep). Het is van het grootste belang dat het ankeren steeds op dezelfde wijze gebeurt.

 

Het Spannen 
De spanning van de rug en schouderspieren wordt aangehouden en in zekere mate zelfs progressief verhoogd. De schouderbladen worden naar elkaar toegetrokken. 

Het Mikken 
Als het goed is sta je reeds gericht op het doel. Hou nu de vizierkorrel voor het midden van het doel. Lijn de pees in het midden van de boog. Hou dit nu zo stil mogelijk en verhoog je concentratie. 

Het Lossen 
Wanneer je denkt goed gericht te staan, sluit je het schot af door plotseling de vingers van de trekhand te ontspannen en een naar achtergaande beweging te maken. Hou tijdens dit lossen de boogarm volledig ontspannen.

Het Narichten 
Na het lossen blijft men in de houding staan totdat de pijl het doel treft. De trekhand rust met ontspannen vingers naast de nek, terwijl de boogarm in de schietrichting blijft staan. 

De Juiste Ademhaling 
Tijdens het spannen gelijkmatig uitademen. Slechts zover uitademen tot je lichaamshouding voor je zelf het rustigst is. Herhaal dit bij ieder schot.

Clubgebouw Zeehavenlaan 1a te Dordrecht.

Open dinsdag en donderdagavond van 19.00 uur tot 22.00 uur.

Webmaster Rinus Klijn CONTACT

ODYSS klaar.gif

Agenda

agenda 5.jpg
bottom of page